Aprikoskärnor : Försiktighet

Aprikoskärnor

Det finns en naturlig gräns för hur många aprikoskärnor som säkert kan konsumeras vid ett tillfälle eller under en dag. Generellt denna gräns är det antal som man skulle äta om man också äter hela aprikosen. Detta beror naturligtvis på en persons storlek. En man kan äta ca åtta eller nio aprikoser, en kvinna ca fem eller sex, ett barn förmodligen två eller tre. Detta kan upprepas tre till fyra gånger per dag så länge det är några timmar mellan gånger. Det finns också en stor skillnad mellan styrkan på aprikoskärnor beroende på deras storlek, träd varifrån de kommer, och den del av världen där de odlas.

Eftersom en stor mängd aprikoskärnor inte är bra bör man bör vara uppmärksam på kroppens signaler. Tre av tecken på toxicitet från alltför många kärnor är yrsel, dimsyn och illamående. Om något av detta inträffar så kom ihåg hur många kärnor du ätit och se till att du inte upprepa den erfarenheten. Om symptomen kvarstår eller om de är allvarliga, se en läkare omedelbart, eftersom cyanidföreningar förgiftning är en allvarlig fråga. Detta inträffar dock inte om man använder sunt förnuft. Den som äter en hel burk peppar eller ett paket alvedon bör också räkna med att bli sjuka. Samma princip gäller aprikoskärnor.

Den vanliga hållbarhetstiden för aprikoskärnor vid rumstemperatur är åtta månader. Vid kallare förvaring kan det handla om mer än ett år.