Vitamin B17 i förebyggande syfte

blåbar

Vitamin B17 (Nitrilosides) i förebyggande syfte

Vitamin B-17 är väl förekommande i kosten hos bland annat folkgrupper som eskimåer, hunzafolket och abkhazier. Visste du att folket i dessa stammar i princip aldrig får cancer? Enligt Dr Krebs behöver vi minst 100 mg av vitamin B-17 (motsvarande cirka sju aprikoser frön) per dag för i princip garantera ett cancerfritt liv. Livsmedel som innehåller vitamin B-17 (Nitrilosides) är följande:



Livsmedel som innehåller vitamin B-17

  • Kärnor från Frukter har den högsta koncentrationen av vitamin B-17 som finns i naturen (bortsett från bittra mandlar): äpple (hög), aprikos (hög), körsbär (hög), nektarin (hög), persika (hög), päron (hög), plommon (hög), sviskon (hög).
  • Bönor: svarta (låg), fava (hög), black-eyed peas (låg), kikärtor (låg), kidney (låg), linser (medium), lima (låg), mung (medium/hög).
  • Nötter: Bittermandel (hög), makadaminötter, cashewnötter.
  • Bär: Nästan alla vilda bär. vilda björnbär (hög), boysenbär (medium), lingon (hög), tranbär (låg), fläder (medel/hög), krusbär (medium), blåbär (medium), mullbär (medium), vilda hallon (medium), jordgubbar (medium), vinbär (hög), kvitten (medium).
  • Fröer: chiafrö, linfrö, sesamfrö.
  • Gräs: alfalfa (hög), vattenkrasse (låg), Johnsongräs, Sudangräs, vetegräs.
  • Korn: havregryn, korn, råris, bovete, hirs, råg, vete.
  • Övrigt: spenat (låg), hortensia, idegran.
  • Knölar: Maniok (hög), sötpotatis (låg), jams (låg).
  • Skott: alfalfa (medium), bambu (medium), fava (medium), kikärtor (medium), mung (medium).
    Hög – över 500mg av nitriloside per 100 gram livsmedel
    Medium – över 100mg av nitriloside per 100 gram livsmedel
    Låg – under 100mg av nitriloside per 100 gram livsmedel

    Observera:
    Dessa värden är medelvärden och kan variera kraftigt beroende på sort, ort, jord
    och klimat.



Dr. Ernst Krebs

Dr. Ernst Krebs

Två tumregler: Enligt Dr Krebs är den grundläggande principen att man får ett tillräckligt dagligt B-17 genom att följa något av följande förslag:
  1. Ät inte mer frön från frukter än vad du skulle ha ätit om du åt hela frukten också. Dvs, man äter inte ett halvt kilo äppelfrön.
  2. En persika- eller aprikoskärna per 5 kg kroppsvikt anses vara mer än tillräckligt för att förebygga cancer. Det exakta antalet kan dock variera från person till person i enlighet med individuella metabolism och kostvanor. En man som väger 80 kilo kan till exempel äta 16 aprikos eller persikokärnor per dag och få en biologiskt rimlig mängd av vitamin B-17.


Och två viktiga anmärkningar:
Visst kan du konsumerar för mycket av någonting. Alltför många kärnor eller frön kan ge obehagliga biverkningar. Dessa naturliga livsmedel bör konsumeras i biologiskt rationella mängder (inte mer än 30 till 35 kärnor per dag).

Höga halter av B-17 erhålls genom att äta naturliga livsmedel råa. Detta innebär dock inte att matlagning och annan manipulation förstör B-17 innehållet. Mat som är lagad med relativt låg värme kommer till exempel inte att förlora sitt innehåll av B-17.