Aktivitet

Vitamin B17 i förebyggande syfte

blåbar

Vitamin B17 (Nitrilosides) i förebyggande syfte

Vitamin B-17 är väl förekommande i kosten hos bland annat folkgrupper som eskimåer, hunzafolket och abkhazier. Visste du att folket i dessa stammar i princip aldrig får cancer? Enligt Dr Krebs behöver vi minst 100 mg av vitamin B-17 (motsvarande cirka sju aprikoser frön) per dag för i princip garantera ett cancerfritt liv. Livsmedel som innehåller vitamin B-17 (Nitrilosides) är följande:



Livsmedel som innehåller vitamin B-17

  • Kärnor från Frukter har den högsta koncentrationen av vitamin B-17 som finns i naturen (bortsett från bittra mandlar): äpple (hög), aprikos (hög), körsbär (hög), nektarin (hög), persika (hög), päron (hög), plommon (hög), sviskon (hög).
  • Bönor: svarta (låg), fava (hög), black-eyed peas (låg), kikärtor (låg), kidney (låg), linser (medium), lima (låg), mung (medium/hög).
  • Nötter: Bittermandel (hög), makadaminötter, cashewnötter.
  • Bär: Nästan alla vilda bär. vilda björnbär (hög), boysenbär (medium), lingon (hög), tranbär (låg), fläder (medel/hög), krusbär (medium), blåbär (medium), mullbär (medium), vilda hallon (medium), jordgubbar (medium), vinbär (hög), kvitten (medium).
  • Fröer: chiafrö, linfrö, sesamfrö.
  • Gräs: alfalfa (hög), vattenkrasse (låg), Johnsongräs, Sudangräs, vetegräs.
  • Korn: havregryn, korn, råris, bovete, hirs, råg, vete.
  • Övrigt: spenat (låg), hortensia, idegran.
  • Knölar: Maniok (hög), sötpotatis (låg), jams (låg).
  • Skott: alfalfa (medium), bambu (medium), fava (medium), kikärtor (medium), mung (medium).
    Hög – över 500mg av nitriloside per 100 gram livsmedel
    Medium – över 100mg av nitriloside per 100 gram livsmedel
    Låg – under 100mg av nitriloside per 100 gram livsmedel

    Observera:
    Dessa värden är medelvärden och kan variera kraftigt beroende på sort, ort, jord
    och klimat.



Dr. Ernst Krebs

Dr. Ernst Krebs

Två tumregler: Enligt Dr Krebs är den grundläggande principen att man får ett tillräckligt dagligt B-17 genom att följa något av följande förslag:
  1. Ät inte mer frön från frukter än vad du skulle ha ätit om du åt hela frukten också. Dvs, man äter inte ett halvt kilo äppelfrön.
  2. En persika- eller aprikoskärna per 5 kg kroppsvikt anses vara mer än tillräckligt för att förebygga cancer. Det exakta antalet kan dock variera från person till person i enlighet med individuella metabolism och kostvanor. En man som väger 80 kilo kan till exempel äta 16 aprikos eller persikokärnor per dag och få en biologiskt rimlig mängd av vitamin B-17.


Och två viktiga anmärkningar:
Visst kan du konsumerar för mycket av någonting. Alltför många kärnor eller frön kan ge obehagliga biverkningar. Dessa naturliga livsmedel bör konsumeras i biologiskt rationella mängder (inte mer än 30 till 35 kärnor per dag).

Höga halter av B-17 erhålls genom att äta naturliga livsmedel råa. Detta innebär dock inte att matlagning och annan manipulation förstör B-17 innehållet. Mat som är lagad med relativt låg värme kommer till exempel inte att förlora sitt innehåll av B-17.

3 comments to Vitamin B17 i förebyggande syfte

  • Rune Andersson

    30-35 aprikoskärnor per dag? Rawfoodshop.se som jag nämnde i tidigare fråga har varningstext på sina bittra kärnor om en dos på högst 2 kärnor per dag.
    De söta aprikoskärnorna däremot finns inga direktiv för.
    Har du någon info om det?

    Mvh

  • Ok, I wouldn’t sit down and eat 35 apricots seeds the first time I tried them that just wouldn’t be smart. I have eaten 15 in a day, however I started slowly. The first day I ate 3, then I tried 5 the next day, then 8, and now 15. I have had no adverse effects. On a daily basis I eat on average 5 seeds a day as a nutritional supplement and preventive care.

    But like Dr. Krebs suggests “Ät inte mer frön från frukter än vad du skulle ha ätit om du åt hela frukten också.”

    The bottom line is I have not seen, read, or heard proof of a single death from apricot seed poisoning. If anyone has access to any statistics on actual recorded deaths due to apricot seed poisoning please share.

    Sweet apricots/almond seeds do not contain vitamin B17 therefore no directive is necessary.

  • I have found something about apricot seed poisoning:

    Acute cyanide toxicity caused by apricot kernel ingestion.
    Suchard JR, Wallace KL, Gerkin RD.

    Department of Medical Toxicology, Good Samaritan Regional Medical Center, Phoenix, AZ, USA. jsuchard@samaritan.edu

    A 41-year-old woman ingested apricot kernels purchased at a health food store and became weak and dyspneic within 20 minutes. The patient was comatose and hypothermic on presentation but responded promptly to antidotal therapy for cyanide poisoning. She was later treated with a continuous thiosulfate infusion for persistent metabolic acidosis. This is the first reported case of cyanide toxicity from apricot kernel ingestion in the United States since 1979.

    reference:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9832674?ordinalpos=2&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum

Comments